LEIDEN UNIVERSITY COLLEGE THE HAGUE (LUC )

In opdracht van de Universiteit Leiden is een plan gemaakt voor het interieur en het losse meubilair van het Leiden University College (LUC) The Hague. Het programma van ca. 4850m2 omvat onderwijs- en kantoorruimten met bespreek- en vergaderfaciliteiten, individuele en collectieve studieplekken, een auditorium, horecavoorzieningen en ruimten voor ontmoeting en ontspanning. Het concept vindt zijn oorsprong in de drie pijlers van het onderwijsprogramma van het LUC: vrede, internationaal recht en duurzaamheid.

Vanuit het neutrale witte casco, ontworpen door Wiel Arets Architects, zijn er specifieke materiaalkeuzes gemaakt voor vloeren, wanden, plafonds, meubels en verlichting. Hierbij zijn de materialen steeds op verschillende manieren toegepast per ruimte of groep van ruimten. Door deze visuele en tactiele toepassing van de materialen ontstaan sterke, unieke ruimten variërend in sfeer en functionaliteit. Door bewust te kiezen voor duurzame materialen met een specifieke materiaaleigen kleur wordt het thema duurzaamheid zichtbaar gemaakt in het gebouw.
Groen, tenslotte, is als een structureel element ingezet in de vorm van een omvangrijke, verticale groenwand in het entreegebied om zodoende de luchtvochtigheid en de ruimte-akoestiek te optimaliseren.
Duurzaamheid is een leidend principe in het ontwerp.

Om in te spelen op de twee andere thema’s binnen het onderwijsprogramma, vrede en internationaal recht, zijn foto’s van Nobelprijswinnaars en citaten van historische figuren als ontwerpmiddel in het interieur toegepast.
Dit wordt bereikt door het met tekst infrezen van plafondpanelen, door het toevoegen van unieke prints op stoffen en glas en door de integrale toepassing van beeldschermen en lichtkranten in het vaste interieur.

PROJECTGEGEVENS

Programma
onderwijs, kantoren, conferentie

Locatie
Den Haag

Bruto vloeroppervlakte
4.850 m2

Status
opgeleverd: juli 2013

Voorlopig ontwerp
Ewoud Netten en Bart Spee
(voorheen PLUS architecten)
met Robert Platje en Edwin Veth
Definitief ontwerp t/m oplevering
studio RTM: Ewoud Netten en
Nanne Verbruggen
met Edwin Veth
Architect casco
Wiel Arets Architects 

Opdrachtgever
Universiteit Leiden, afd. Vastgoed

Fotografie
Dirk Vroemen                        film  

INFO