ONDERWIJSGEBOUW SPINOZA HALL UNIVERSITEIT UTRECHT

De voormalige Kromhoutkazerne is sinds 1992 in gebruik door de Universiteit Utrecht. Hier wordt studeren en wonen gecombineerd.

De Spinoza Hall is een voormalige kazerne, een rijksmonument wat deels gebouwd is in 1912 en voltooid is in 1938. Nu is het in gebruik als onderwijsgebouw waar de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie en de faculteit Geesteswetenschappen gehuisvest zijn.

De centrale gang in het midden is opgeschoven en verbreed. Hierdoor ontstaan aan één zijde van de gang werkgroepzalen, en aan de andere kant van de gang de diepere collegezalen en het studielandschap.

Het studielandschap is onder de opengewerkte kap op de 2e verdieping ondergebracht waardoor de oorspronkelijke hoge ruimte van het gebouw weer zichtbaar is gemaakt.
De nieuwe toevoegingen, zoals plafondeilanden en wanden, zijn los gehouden van de gevel. Hierdoor is het verschil tussen oud en nieuw leesbaar en is de oorspronkelijke hoogte van de ruimten weer volledig voelbaar.

Door zorgvuldig om te gaan met maatvoering, materialisering en detaillering is een goed, functioneel en flexibel onderwijsgebouw gemaakt, dat wijzigingen in de toekomst mogelijk maakt. De gekozen toepassingen verminderen de belasting op het milieu en de exploitatie. De materialen zijn vanuit duurzaamheid en flexibiliteit gekozen: weinig milieubelastend en duurzaam in het gebruik waardoor ze een langere levensduur kennen.

Het ontwerp heeft een BREEAM-score ‘Very Good’. 

PROJECTGEGEVENS

Programma
onderwijs

Locatie
Utrecht

Bruto vloeroppervlakte
2.800 m2

Status
opgeleverd, juli 2015

Ontwerp
studio RTM i.s.m.
Maria Haag architectuur

Adviseurs
Alsemgeest & Westerwoudt
IMd
De Blaay-Van den Bogaard
DGMR Arnhem

Opdrachtgever
Universiteit Utrecht

Fotografie
Rob ’t Hart

INFO