HET CATAMARANHUIS

Het Catamaranhuis biedt een antwoord op wat bouwen op water kan zijn en wat het kan betekenen voor Nederland. Het gaat bij deze woning vooral om het bundelen van de aanwezige kennis van nieuwe technologieën m.b.t. bouwen op water, het integraal ontwerpen en de feitelijke toepassing in de praktijk.

Het Catamaranhuis is een duurzaam, drijvend, verplaatsbaar, oriëntatievrij, zelfvoorzienend en regelbaar passiefhuis.

Door de woning doorvaarbaar te maken is de aanlegplek van de boot binnen het volume opgelost. Deze ingreep levert een bijzondere routing op met gedifferentieerde ruimten. Het Catamaranhuis heeft een huid die volledig bezet is met een nieuwe generatie PV-cellen, voor alzijdige energieopwekking, aangevuld met een geruisloze ‘Energyball’ op het dak voor de momenten dat er geen zonne-energie kan worden opgewekt. Bovendien is het een passiefhuis wat betekent dat het een aangenaam binnenklimaat heeft en een zeer laag energieverbruik. De woning is oriëntatievrij door het toegepaste systeem van energie-opwekking en positionering van gevelopeningen. Afhankelijk van de locatie, het seizoen en het tijdstip kunnen de louvres automatisch openen of sluiten. Met compacte eenvoudige systemen en een gesloten watercircuit is de woning geheel autarkisch.

De constructie van het Catamaranhuis is tweeledig: de drijvende bak bestaat uit een lichtgewicht, demontabel en herbruikbaar HDPE-waterfundatiesysteem. Deze fundatiebak functioneert tevens als verblijfsruimte. De opbouw is gemaakt d.m.v. een duurzaam XPS-bouwsysteem; een energiezuinig, prefab, recyclebaar, demontabel en lichtgewicht bouwsysteem met een korte bouwtijd en zeer hoge isolatiewaarde.

PROJECTGEGEVENS

Programma
waterwoning

Locatie
Amsterdam

Bruto vloeroppervlakte
195 m2 excl 15 m2 buitenruimte
(optioneel zonnedek 113 m2)

Status
prijsvraag 2010

Ontwerp
studio RTM
(voorheen PLUS architecten:
Ewoud Netten en Bart Spee
met Daan Brolsma)

Opdrachtgever
gemeente Amsterdam

INFO