KABELFABRIEK

Al sinds het begin van de twintigste eeuw strekken de hallen van de Nederlandse Kabelfabriek (de NKF) zich uit over de Schieoevers. Deze hallen zijn in meerdere fasen gebouwd van 1914 tot 1962. De NKF was toen al een grote speler op de internationale markt.

De Kabelfabriek met zijn immens grote bedrijfshal met stalen spanten, daklichten en industriële wanden en vloeren, vormt het hart van het inmiddels verouderde bedrijventerrein Schieoevers-Noord. Samen met de gemeente en ondernemers werken de bedrijven TCN, ERA Contour en Woonbron Kristal aan het plan om het gebied Schieoevers-Noord te transformeren tot een nieuw en uniek woon-/werkgebied. De Kabelfabriek biedt volop ruimte aan technische en creatieve pioniers die hier hun onderneming willen vestigen.
De transformatie van het gebied gebeurt geleidelijk en volgens het principe van ‘organic urbanism’: gefaseerd naar de tijdgeest en behoeften van dat moment. Het Kabeldistrict onderscheidt zich als een plek voor werken en wonen waar het zowel overdag als ‘s avonds levendig is.

Om een impuls te geven aan deze ontwikkeling is het plan opgevat om een aantal hallen te herbestemmen met functies als horeca, expositieruimte, werkateliers voor studenten, flexibele kantoor- en bedrijfsruimten en een evenementenruimte.
Het ontwerp voor de herbestemming van de Kabelfabriek brengt de potenties van een aantal hallen in beeld. Hierbij is onderzocht welke hallen voor deze programma’s het meest geschikt zijn.
In samenwerking met restauratiespecialist Venema zijn verschillende niveaus voor de restauratie van de hallen in kaart gebracht, van basis tot grondig. Bovendien worden deze hallen voorzien van eigentijdse ingrepen en toevoegingen die deze functies mogelijk maken en het complex een nieuwe identiteit geven.

PROJECTGEGEVENS

Programma
evenementenruimte, horeca, expositieruimte, werkateliers en flexibele kantoor- en bedrijfsruimten

Locatie
Delft

Bruto vloeroppervlakte
2.535 m2

Status
schetsontwerp 2011

Ontwerp
studio RTM
(voorheen PLUS architecten:
Ewoud Netten en Bart Spee samen met Robert Platje en Edwin Veth)

Opdrachtgever
ERA Contour, Woonbron Ontwikkelbedrijf en TCN Blauw

INFO