Park Blankenborch - 2011

Park Blankenborch

De herkenbare gebogen straten van Blankenborch (gemeente Vianen) worden beëindigd door vier specifieke stroken bebouwing. Met behoud van het profiel en de bouwhoogte wordt zowel aansluiting gezocht op de bestaande bebouwing als op het park. Door de stroken bebouwing richting het park luchtiger (minder massief) te maken door middel van overstekken en transparantie in de gevels lost de bebouwing als het ware langzaam op in het park en wordt de bebouwing onderdeel van het park en vice versa.

situatie

situatie

 

Het plan bestaat uit 28 woningen met diverse woningtypes van appartementen en grondgebonden woningen. De verschillende woningen zijn geordend in 4 strips die als verlengstuk van de bestaande bebouwing eindigen in het aangrenzende park met uitzicht op het Merwedekanaal.

De plattegronden zijn zo opgezet dat er zowel aan de voor- als achterzijde gewoond kan worden. De woningen zijn voorzien van grote gevelopeningen gericht op park en water. De kopwoningen zijn verbijzonderd door extra veel glas toe te passen in de vorm van geheel te openen verdiepingshoge vouwschuifpuien. Dit geeft een directe relatie met het park en zorgt tevens voor sociale controle van de openbare ruimte.

Door de toepassing van verschillende metselverbanden en variërende gevelopeningen ontstaan er subtiele verschillen per strip. De naar buiten te openen verdiepingshoge vouwschuifpuien en de robuuste materialisering van op de klamp gemetselde baksteen en roosters verzorgen de plastiek in de gevel. In combinatie met een subtiele detaillering, waarbij de puien in één vlak met de gevel staan en de bakstenen op de hoeken in verstek gemetseld zijn, ontstaat er een compositie van robuuste baksteenblokken met een minimalistische architectuur.

Voor de inrichting van privé-tuinen en de parkeerterreinen grenzend aan het park is gekozen voor een groene oplossing met Hedera en graszones zodat het park doorloopt in de bebouwing en overgaat in privé-groen. Hierdoor ontstaat een optimale integratie van openbaar en privé.

zicht vanaf het kanaal

zicht vanaf het kanaal

zicht vanaf het park

zicht vanaf het park

zicht vanaf het park

zicht vanaf het park

zicht vanaf het park

zicht vanaf het park

zicht vanaf het park

metselwerk in tegelverband

metselwerk in tegelverband

metselwerk in halfsteens verband

metselwerk in halfsteens verband

appartementenblok

appartementenblok

appartementenblok

appartementenblok

appartementenblok

appartementenblok

overstek appartementenblok

overstek appartementenblok

grondgebonden woningen

grondgebonden woningen

dwarsstraat

dwarsstraat

dwarsstraat

dwarsstraat

zicht vanuit de woning op het park en het kanaal

zicht vanuit de woning op het park en het kanaal

type
Wonen

programma
Woningbouw

bruto vloeroppervlakte
180 m2

locatie
Blankenborch, Vianen

status
Opgeleverd: 2011

ontwerp
Ewoud Netten en Bart Spee (voorheen PLUS architecten)

opdrachtgever
AM (voorheen BAM Vastgoed)

uitvoering
BAM Woningbouw

fotografie
Luuk Kramer