Spinoza Hall - 2015

Spinoza Hall

De voormalige Kromhoutkazerne is sinds 1992 in gebruik door de Universiteit Utrecht.
Hier wordt studeren en wonen gecombineerd.
Begane grond - middengang met portret van Baruch Spinoza

Begane grond – middengang met portret van Baruch Spinoza

 

De Spinoza Hall is een voormalig legeringsgebouw.
Een rijksmonument wat deels gebouwd is in 1912 en voltooid is in 1938. Nu is het een onderwijsgebouw waar de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie en de faculteit Geesteswetenschappen gehuisvest zijn.
 
De centrale gang in het midden is opgeschoven en verbreed. Door deze ingreep ontstaan aan één zijde van de gang werkgroepzalen, en aan de andere kant van de gang de diepere collegezalen en het studielandschap.
Het studielandschap is onder de opengewerkte kap op de 2e verdieping ondergebracht waardoor de oorspronkelijke hoge ruimte van het gebouw weer zichtbaar is gemaakt.
De nieuwe toevoegingen, zoals plafondeilanden en wanden, zijn los gehouden van de gevel. Hierdoor is het verschil tussen oud en nieuw leesbaar en is de oorspronkelijke hoogte van de ruimten weer volledig voelbaar.
 
Door zorgvuldig om te gaan met maatvoering, materialisering en detaillering is een goed, functioneel en flexibel onderwijsgebouw gemaakt, dat wijzigingen in de toekomst mogelijk maakt. De gekozen toepassingen verminderen de belasting op het milieu en de exploitatie. De materialen zijn vanuit duurzaamheid en flexibiliteit gekozen: weinig milieubelastend en duurzaam in het gebruik waardoor ze een langere levensduur kennen.
Het ontwerp heeft een BREEAM-score ‘Very Good’.
Plattegrond begane grond

Plattegrond begane grond

Begane grond - werkruimte met lounge op de achtergrond

Begane grond – werkruimte met lounge op de achtergrond

Begane grond - lounge

Begane grond – lounge

Plattegrond 1e verdieping

Plattegrond 1e verdieping

1e verdieping - collegezaal

1e verdieping – collegezaal

1e verdieping - werkgroepzaal

1e verdieping – werkgroepzaal

Plattegrond 2e verdieping

Plattegrond 2e verdieping

2e verdieping - studielandschap met doorzicht naar werkgroepzaal

2e verdieping – studielandschap met doorzicht naar werkgroepzaal

2e verdieping - studielandschap

2e verdieping – studielandschap

2e verdieping - studielandschap met opengewerkte wanden

2e verdieping – studielandschap met opengewerkte wanden

2e verdieping - studielandschap

2e verdieping – studielandschap

2e verdieping - studielandschap

2e verdieping – studielandschap

2e verdieping - studielandschap

2e verdieping – studielandschap

2e verdieping - studielandschap

2e verdieping – studielandschap

Zuidoost gevel

Zuidoost gevel

type
Onderwijs

programma
Onderwijsruimten, lounge, studielandschap

bruto vloeroppervlakte
2.800 m2

locatie
Utrecht

status
Opgeleverd: juli 2013

ontwerp
STUDIO RTM i.s.m. Maria Haag architectuur

opdrachtgever
Universiteit Utrecht

uitvoering
J.P. van Eesteren

fotografie
Rob ’t Hart