RDM DROOGDOK 17

Op het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), midden in de Rotterdamse haven, is RDM Campus gerealiseerd. Onder het motto Research, Design and Manufacturing is dit terrein herontwikkeld tot een unieke vestigingslocatie en broedplaats voor de creatieve en innovatieve maakindustrie. Onderwijsinstellingen en bedrijven werken hier samen aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van bouwen, mobiliteit en energie.
Het middelpunt van RDM Campus is het herbestemde hoofdkantoor van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij: RDM Droogdok 17. Hier is onder andere de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gehuisvest. RDM Droogdok 17 is een integraal ontwerp voor de interne verbouwing van het casco en het interieur.
Het bestaande gebouw is gebouwd in 1913 in een zakelijk expressionistische stijl. Het nieuwe programma is op eigentijdse wijze ingepast in het monumentale pand waarbij oud en nieuw met elkaar zijn verweven. De kleurstelling en het materiaalgebruik, met subtiele verschillen in glansgraad, textuur en kleur, zorgen voor eenheid en herkenbaarheid van de aaneengeschakelde nieuwe ruimten.
Het generieke programma, zoals onderwijs- en kantoorruimten, is uitgevoerd in parelwit en wordt opgespannen tussen de twee specifieke publieke ruimten die in chocoladebruin zijn uitgevoerd; de tentoonstellingshal en het auditorium. Deze vormen daarmee de kop en staart in het plan. Wisselende kleurcombinaties van het meubilair in bruin en wit, die per ruimte verschillen, versterken de identiteiten van de afzonderlijke ruimten en geven verschillende sferen. Het gebruik van nieuwe materialen, zoals akoestische Vectogramm plafonds en wanden, steenfineer-deuren, polyurethaan-meubelen en een palmhouten vloer maakt het innovatieve karakter van RDM Campus zichtbaar.
RDM Campus bestaat verder uit de voormalige machinehal RDM Innovation Dock, RDM Dokhaven, RDM Village en de overgangszone tussen het RDM terrein en Heijplaat.

PROJECTGEGEVENS

Programma
onderwijs, conferentie en kantoren

Locatie
RDM Campus, Heijplaat, Rotterdam

Bruto vloeroppervlakte
4.847 m2

Status
opgeleverd: december 2011

Ontwerp
studio RTM
(voorheen PLUS architecten:
Ewoud Netten en Bart Spee,
met Daan Brolsma)

Opdrachtgever
Havenbedrijf Rotterdam en Hogeschool Rotterdam

Fotografie
Rob ’t Hart

INFO