Filmtheater Rialto - 2014

Filmtheater Rialto

Om de groei van het aantal bezoekers op te kunnen vangen en om een kwalitatief betere huisvesting te maken, besloot Rialto tot een uitbreiding en verbouwing van het bestaande Art-déco pand uit 1921.

Plattegrond begane grond

Plattegrond begane grond

Doorsnede

Doorsnede

 

Het huidige café ligt diep in het gebouw zonder directe relatie met de Ceintuurbaan.
Om een uitbreiding van het café mogelijk te maken is een entresolverdieping toegevoegd in de bestaande donkere dubbelhoge hal. Op deze wijze werd het café vergroot. De relatie met de straat werd bovendien versterkt door het maken van een erker die licht tot diep in het pand laat doordringen. Deze erker is in maatvoering afgestemd op de reeds aanwezige gevelopeningen om de symmetrie van de bestaande Art-déco gevel te respecteren. De erker is zodanig ontworpen dat deze zich voegt in het straatbeeld van de Ceintuurbaan waar verschillende erkers en luifels toegepast zijn.

Erker

Erker

 

Omdat het café zich nu op twee verdiepingen bevindt is een interne relatie tussen de twee delen tot stand gebracht middels een vide boven de bar. Deze vide is mogelijk gemaakt door de bestaande tribunevloer van de bovenzaal sterk in dikte terug te brengen. Op deze manier krijgt het café een plafond wat de helling van de zaal volgt en zodoende de functie van het gebouw benadrukt.

Filmcafé

Filmcafé

Entresol

Entresol

Entresol met erker

Entresol met erker

 

Om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers mogelijk te maken is een lift toegepast die alle niveau’s ontsluit. De kantooropbouw, terugliggend geplaatst vanwege het bijzondere karakter van de gevel, maakte het mogelijk om kantoorruimte elders in de buurt op te heffen zodat alle voorzieningen op één adres georganiseerd konden worden.

Filmzaal met akoestische wand

Filmzaal met akoestische wand

Toegevoegde kantoorverdieping

Toegevoegde kantoorverdieping

Bar met de opgelichte polyester panelen

Bar met de opgelichte polyester panelen

 

Het voorfront van de bar is opgebouwd uit polyester panelen waar aan de achterzijde de tekst ‘Rialto filmcafé’ is ingefreesd. De panelen worden van achteren verlicht en dan wordt de tekst leesbaar. De kleurstelling, materialisering en verlichting is zorgvuldig afgestemd op de functie en de uitstraling van het filmtheater.

Filmcafé

Filmcafé

type
Cultuur

programma
Filmtheater

bruto vloeroppervlakte
1.100 m2

locatie
Amsterdam

status
Opgeleverd: 2014

ontwerp
Ewoud Netten en Nanne Verbruggen

opdrachtgever
Filmtheater Rialto

uitvoering
Hillen & Roosen / BK Bouw / De Heeren van Hoorn

fotografie
Dirk Vroemen / studio RTM