CHOCOLATERIE DE BONTE KOE

De exclusiviteit van de ‘chocoladekunst’ was aanleiding om de winkel als een galerie vorm te geven.
Naast de bestaande vestiging in Schiedam, waar het gehele assortiment chocoladeproducten met de hand wordt gemaakt, had de opdrachtgever de wens om een tweede winkel te openen in Rotterdam-Hillegersberg.

Het ontwerp biedt de mogelijkheid om zowel de vaste als de seizoens- gebonden producten onder de aandacht te brengen in een setting die steeds opnieuw kan worden samengesteld. Vorm en kleur zijn bewust sober gehouden opdat de chocolade zoveel mogelijk tot zijn recht komt. Het hart van de winkel wordt gevormd door de oplichtende toonbank. Deze bestaat uit twee onderdelen: een zwevende, oplichtende kast van dieprood polyester en een stolp van lichtroze, translucente polyester.
Het formaat van de stolp wordt bepaald door de ruimte die nodig is om het gehele assortiment aan bonbons en bouchées uit te stallen. ‘Openheid’, een wens van de opdrachtgever, is een van de uitgangspunten geweest bij het ontwerp van de toonbank; alle producten liggen als het ware voor het grijpen. De toonbank is van binnenuit verlicht om de begeerte die chocolade oproept, te benadrukken. De dieprode binnenkast bevat de weekvoorraad chocoladeproducten. Er is gekozen voor LED-verlichting vanwege de minimale warmteproductie en de zeer lange levensduur.

Vanwege de tweezijdige winkelentree zijn de gevelpuien geheel in glas uitgevoerd waardoor de relatie tussen het winkelinterieur en de omgeving volledig tot uitdrukking komt. Bovendien roepen de glazen winkelpuien het effect op van een verlichte tunnel, dat versterkt wordt doordat de randprofielen zijn weggewerkt en het gevelstucwerk is uitgevoerd in een zwartbruine kleur. Het logo van de winkel, in zwart en goud, is op het glas geschilderd zodat het een onderdeel wordt van de gevelpui.

PROJECTGEGEVENS

Programma
chocolaterie

Loactie
Rotterdam

Bruto vloeroppervlakte
70 m2

Status
opgeleverd: september 2004

Ontwerp
studio RTM
Ewoud Netten en
Nanne Verbruggen

Opdrachtgever
De Bonte Koe chocoladekunst

Fotografie
Rob ’t Hart

INFO