Basisschool De Kleine Pijler

Rotterdam

Ouders en het schoolbestuur van ‘de Pijler’ hebben het initiatief genomen om in samenwerking met de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving van de gemeente Rotterdam een prettig tijdelijk schoolverblijf te creëren in een gezonde context.

Het tijdelijke karakter van het gebouw, opgebouwd uit standaardunits, vraagt om een inventieve en budgetgerichte oplossing, zonder te vervallen in een troosteloze doos van gestapelde containers, die haar context en de gebruiker te kort doen.
De toepassing van innovatief gevelmateriaal in een opengewerkte gevel geeft het gebouw een bijzondere uitstraling. De units vormen een eenheid die de standaardisatie doet vergeten. Er ontstaat een prettig schoolgebouw met een eigen identiteit dat een meerwaarde vormt voor de omgeving.

De middencorridor heeft een royale maatvoering met plaatselijke verbredingen aansluitend aan de gevel, waardoor het gebouw transparanter wordt en een directe relatie aangaat met de omgeving. Bovendien kan de gang multifunctioneel worden gebruikt en tevens als speelzone of leerplein dienen. Elk leslokaal heeft, naast een serie horizontale panoramavensters op verschillende hoogten, één of meerdere grote verdiepingshoge puien waardoor de lokalen veel daglicht krijgen en uitzicht bieden.

Feitelijk is het gebouw een rechte doos maar door de toepassing van grote gevelopeningen wordt het een dynamische sculptuur die oogt als een slang.
Er zijn afbeeldingen aangebracht op de gevelbeplating door middel van een Vectogramm freestechniek.
Elke gevel bevat één foto die één van de vier thema’s van basisschool ‘de Pijler’ verbeeldt, te weten: betrokkenheid, sociaal gedrag, zelfstandigheid & persoonlijke ontwikkeling en passend onderwijs. Op deze manier worden de onderwijsactiviteiten die in het gebouw plaatsvinden beeldend ondersteund. Op 30 meter afstand zijn de afbeeldingen haarscherp waar te nemen en ervaar je de schaal ervan, terwijl er van dichtbij een blur-effect ontstaat en je juist de textuur en de tactiliteit van het gebouw ervaart.

Informatie

type: onderwijs

programma: basisschool en buitenschoolse opvang

bvo: 1.202 m2

locatie: Rotterdam

status: opgeleverd juli 2008

ontwerp: Ewoud Netten en Bart Spee

opdrachtgever: Jeugd, Onderwijs en samenleving, Gemeente Rotterdam en Basisschool De Pijler

uitvoering: Algeco, Tankers en Sydak

fotografie: Luuk Kramer