Chocolaterie De Bonte Koe - 2004

Chocolaterie De Bonte Koe

Naast de bestaande vestiging in Schiedam, waar het gehele assortiment chocoladeproducten met de hand wordt gemaakt, had de opdrachtgever de wens om een tweede winkel te openen in Rotterdam-Hillegersberg.

De exclusiviteit van de ‘chocoladekunst’ was aanleiding om de winkel als een galerie vorm te geven.

Gevel aan de Bergse Dorpsstraat

Gevel aan de Bergse Dorpsstraat

 

Het ontwerp biedt de mogelijkheid om zowel de vaste als de seizoensgebonden producten onder de aandacht te brengen in een setting die steeds opnieuw kan worden samengesteld. Vorm en kleur zijn bewust sober gehouden opdat de chocolade zoveel mogelijk tot zijn recht komt. Het hart van de winkel wordt gevormd door de oplichtende toonbank. Deze bestaat uit twee onderdelen: een zwevende, oplichtende kast van dieprood polyester en een stolp van lichtroze, translucent polyester.

Plattegrond en doorsnedes

Plattegrond en doorsnedes

Dwarsdoorsnede toonbank

Dwarsdoorsnede toonbank

 

Het formaat van de stolp wordt bepaald door de ruimte die nodig is om het gehele assortiment aan bonbons en bouchées uit te stallen.
‘Openheid’, een wens van de opdrachtgever, is een van de uitgangspunten geweest bij het ontwerp van de toonbank; alle producten liggen als het ware voor het grijpen. De toonbank is van binnenuit verlicht om de begeerte die chocolade oproept, te benadrukken. De dieprode binnenkast bevat de weekvoorraad chocoladeproducten.

Stolp met chocolade assortiment

Chocolaterie als galerie

Chocolaterie als galerie

 

Er is gekozen voor LED-verlichting vanwege de minimale warmteproductie en de zeer lange levensduur. Om beschadiging tegen te gaan, is alle LED-verlichting, inclusief bedrading en transformatoren, ingefreesd in het polyester. Vanwege de tweezijdige winkelentree zijn de gevelpuien geheel in glas uitgevoerd waardoor de relatie tussen het winkelinterieur en de omgeving volledig tot uitdrukking komt.

Gevel aan de Bergse Dorpsstraat

Gevel aan de Weissenbruchlaan

Gevel aan de Weissenbruchlaan

Gevel aan de Weissenbruchlaan

Wandsculptuur

Toonbank

type
Commercieel

programma
Chocolaterie

bruto vloeroppervlakte
70 m2

locatie
Rotterdam – Hillegersberg

status
opgeleverd: september 2004

ontwerp
Ewoud Netten & Nanne Verbruggen

opdrachtgever
De Bonte Koe chocoladekunst

uitvoering
Westpoint

fotografie
Rob ’t Hart

studio RTM architectuur & onderzoek