Chocolaterie De Bonte Koe

Rotterdam

Naast de bestaande vestiging in Schiedam, waar het gehele assortiment chocoladeproducten met de hand wordt gemaakt, had de opdrachtgever de wens om een tweede winkel te openen in Rotterdam-Hillegersberg.
Het ontwerp biedt de mogelijkheid om zowel de vaste als de seizoensgebonden producten onder de aandacht te brengen in een setting die steeds opnieuw kan worden samengesteld. Vorm en kleur zijn bewust sober gehouden opdat de chocolade zoveel mogelijk tot zijn recht komt.
Het hart van de winkel wordt gevormd door de oplichtende toonbank. Deze bestaat uit twee onderdelen: een zwevende, oplichtende kast van dieprood polyester en een stolp van lichtroze, translucente polyester. Het formaat van de stolp wordt bepaald door de ruimte die nodig is om het gehele assortiment aan bonbons en bouchées uit te stallen.

‘Openheid’, een wens van de opdrachtgever, is een van de uitgangspunten geweest bij het ontwerp van de toonbank; alle producten liggen als het ware voor het grijpen. De toonbank is van binnenuit verlicht om de begeerte die chocolade oproept, te benadrukken. De dieprode binnenkast bevat de weekvoorraad chocoladeproducten.
Er is gekozen voor LED-verlichting vanwege de minimale warmteproductie en de zeer lange levensduur.

De exclusiviteit van de ‘chocoladekunst’ was aanleiding om de winkel als een galerie vorm te geven. Vanwege de tweezijdige winkelentree zijn de gevelpuien geheel in glas uitgevoerd waardoor de relatie tussen het winkelinterieur en de omgeving volledig tot uitdrukking komt.
De glazen winkelpuien roepen het effect op van een verlichte tunnel. Om dit effect te versterken, zijn de randprofielen weggewerkt en is het gevelstucwerk uitgevoerd in een zwartbruine kleur. Het logo van de winkel, in zwart en goud, is op het glas geschilderd zodat het een onderdeel wordt van de gevelpui.

Informatie

type: winkel

programma: chocolaterie

bvo: 70 m2

locatie: Rotterdam

status: opgeleverd september 2004

ontwerp: Ewoud Netten en Nanne Verbruggen

opdrachtgever: De Bonte Koe chocoladekunst

uitvoering: Westpoint

fotografie: Rob ‘t Hart