Pluimveeverblijf De Blijde Wei

Rotterdam

Stichting Natuurstad bezit acht bijzondere kinderboerderijen in Rotterdam. De bestaande pluimveeverblijven op de locatie De Blijde Wei in Ommoord waren aan vervanging toe en dat heeft Stichting Natuurstad ertoe aangezet om na te denken over hun nieuwe pluimveeverblijven in het algemeen.
De wens bestond om een innovatief onderkomen te realiseren voor het pluimvee – kippen, kalkoenen en pauwen – en hiermee een huisstijl neer te zetten voor alle pluimveeverblijven van stichting Natuurstad. Bovendien zou dit ontwerp een blauwdruk moeten vormen voor andere dierenverblijven op de verschillende locaties.
Kinderboerderij De Blijde Wei is een karakteristiek, historisch erf dat landelijk is gelegen aan de Rotte in het groene Ommoord.
De verschillende dierverblijven en nevenfuncties liggen rondom de historische boerderij verspreid op het erf, met het nieuwe pluimveeverblijf in de meeste zuidelijke hoek van de locatie, in de directie nabijheid van het water.
De wens van Stichting Natuurstad was om een nieuw type pluimveeverblijf te realiseren dat ook kan worden gebruikt voor educatieve doeleinden en waarbij al het pluimvee in één gebouw wordt ondergebracht.

Vanwege de educatieve functie is het verblijf zo opgezet dat de verschillende kippen- en kalkoenrassen goed zichtbaar zijn voor de bezoekers en in het bijzonder voor de kinderen.
Er is voldoende ruimte binnen om een groep kinderen te ontvangen en vanuit deze binnenruimte bieden grote vensters een inkijk in elk afzonderlijk binnenhok. Bovendien zijn de vloeren van de kippenhokken verhoogd aangelegd zodat de kippen op kindhoogte zijn en de kinderen de kippen ‘in de ogen kunnen kijken’. Er is ruimte gemaakt voor een broedmachine die ook zichtbaar is vanuit de binnenruimte.
Buiten zijn de rennen zo gepositioneerd dat er een wandeling rondom mogelijk is waarbij alle kippen- en kalkoenrassen zichtbaar zijn.
Binnen het ontwerp is uiteraard rekening gehouden met dierenwelzijn, elke ren heeft zowel een overkapt als een open gedeelte zodat het pluimvee af en toe in de regen kan lopen. Dit is noodzakelijk voor de kwaliteit van de veren.
De positionering van het pluimveeverblijf en de inrichting van de buitenruimte nodigen de bezoeker om een wandeling te maken over de gehele locatie.

Informatie

type: openbaar gebouw

programma: dierenverblijf

bvo: 123 m2

locatie: Rotterdam

status: gerealiseerd

ontwerp: Ewoud Netten en Nanne Verbruggen

opdrachtgever: stichting Natuurstad Rotterdam

uitvoering: GKB Groep

beeld: studio RTM