Pluimveeverblijf De Blijde Wei

Rotterdam

De wens van Stichting Natuurstad was om een nieuw pluimveeverblijf te realiseren dat ook kan worden gebruikt voor educatieve doeleinden.

Stichting Natuurstad bezit acht bijzondere kinderboerderijen in Rotterdam. Het bestaande pluimveeverblijf op de locatie De Blijde Wei was aan vervanging toe en dat heeft Stichting Natuurstad ertoe aangezet om na te denken over hun nieuwe pluimveeverblijven in het algemeen. De wens bestond om een innovatief en trendsettend onderkomen te realiseren voor het pluimvee en hiermee een huisstijl neer te zetten voor alle pluimveeverblijven van stichting Natuurstad.
Kinderboerderij De Blijde Wei was als eerste aan de beurt. Deze landelijke kinderboerderij ligt in het groene Ommoord aan de Rotte op een karakteristiek, historisch erf. De verschillende bouwwerken liggen rondom de historische boerderij verspreid op het erf, met het pluimveeverblijf in de meeste zuidwestelijke hoek van de locatie, tegen de sloot aan.

Vanwege de deels educatieve functie is het verblijf zo opgezet dat alle kippen- en kalkoenrassen goed zichtbaar zijn voor de bezoekers en in het bijzonder voor de kinderen. Er is voldoende ruimte binnen om een groep kinderen te ontvangen en vanuit deze binnenruimte bieden grote vensters een inkijk in elk afzonderlijk binnenhok. Bovendien zijn de vloeren van de kippenhokken verhoogd aangelegd zodat de kippen op kindhoogte zijn en de kinderen de kippen ‘in de ogen kunnen kijken’. Er is ruimte gemaakt voor een broedmachine die ook zichtbaar is vanaf de binnenruimte.
Buiten zijn de rennen zo gepositioneerd dat er een wandeling rondom mogelijk is waar alle kippen- en kalkoenrassen zichtbaar zijn.
Binnen het ontwerp is uiteraard rekening gehouden met dierenwelzijn, elke ren heeft een overkapt en een open gedeelte zodat het pluimvee af en toe in de regen kan lopen. In geval van ‘ophokplicht’ is er voorzien in een extra ruimte en de rennen zijn afgezet met gaas. De positionering van het pluimveeverblijf betrekt dit enigszins geïsoleerde gedeelte zo optimaal mogelijk bij het gehele erf en nodigt de bezoeker zodoende uit om een wandeling te maken over de gehele locatie.

Informatie

type: openbaar gebouw

programma: dierenverblijf

bvo: 123 m2

locatie: Rotterdam

status: gerealiseerd

ontwerp: Ewoud Netten en Nanne Verbruggen

opdrachtgever: stichting Natuurstad Rotterdam

uitvoering: GKB Groep

beeld: studio RTM