IT HUB

Hoogeveen

De IT HUB staat voor ontmoeting tussen het onderwijs, bedrijfsleven en startups. Vanwege de locatie op een prominente, zichtbare plek in het stationsgebied van Hoogeveen, heeft de IT HUB een signaalfunctie en draagt het bij aan de identiteit van het stationsgebied. Studio RTM kreeg de vraag om een stoer en industrieel gebouw te ontwerpen met een hippe uitstraling. Hiervoor is gekozen voor een architectuur die zich onderscheidt van de bestaande gebouwen door het kleur- en materiaalgebruik. De felblauwe, stalen gevels met gele accenten, maken het gebouw eigentijds en geven het de gewenste ongepolijste uitstraling die van een ‘hip’ gebouw verwacht mag worden. Het alzijdige gebouw is opgebouwd uit units die demontabel en herbruikbaar zijn, en is zodanig vormgegeven en gedetailleerd dat de indruk van geschakelde containers wordt gewekt.

Het concept van ontmoeting is in functionele en ruimtelijke zin vertaald door drie verschillende gebouwdelen te ontwerpen voor onderwijs, bedrijfsleven en startups, die in de ontmoeting hun samenwerking vinden. Dit heeft geleid tot een spectaculair en compromisloos gebouw bestaande uit een grote, continue ruimte waar à la minute verschillende studie- en werkplekken kunnen worden gecreëerd.
De ontmoetingen zijn informeel en kunnen op verschillende niveaus plaatsvinden. Dit concept van ontmoeting is verder doorgevoerd in een gebouw dat zeer open van structuur is, verblijfsruimten en verkeersruimten gaan naadloos in elkaar over. Dit maakt het gebouw uiterst flexibel en het levert bovendien een uitgesproken interieur op met een industriële uitstraling door een combinatie van verschillende ontwerpoplossingen. Ter plaatse van de kantine, bij uitstek de plek voor ontmoeting, verbindt een grote vide de begane grond met de verdieping.

Ook buiten zijn verschillende plekken gecreëerd door middel van overstekken en inspringingen waardoor dakterrassen en beschutte buitenruimtes ontstaan.
Grote, grafische uitingen, zowel binnen als buiten, dragen bij aan de hippe en herkenbare uitstraling van het geheel.
Als accentkleur is geel toegepast op de constructie onder de overstekken. Deze gele kleur is tevens doorgezet in het interieur van het pand. De stalen trappen, de interieurs van de toiletten, en grafiek en belijning zijn allen in die gele kleur uitgevoerd.
Het contrast met de omgeving is bewust opgezocht om het hippe en tijdelijke karakter van het gebouw te onderstrepen. Bovendien sluit het aan bij de wens van de gebruikers om zichtbaar te zijn in het stationsgebied.

Het interieur is bewust juist heel sober en industrieel uitgevoerd waardoor het materiaalgebruik sterk is teruggedrongen. De betonvloeren zijn onafgewerkt, de wanden zijn bekleed met blank gelakte OSB-platen en de plafonds zijn uitgevoerd in zwarte akoestische platen om zo ook het geluidcomfort binnen in het gebouw te optimaliseren. Alle installaties blijven in het zicht. De luchtbandelingskanalen en vrij hangende elektragoten zijn zorgvuldig gemaatvoerd zodat deze onderdelen visueel niet storend zijn. Er is gekozen voor multi-inzetbare ruimtes die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden.
Op deze wijze ontstaat een dynamische, organische en slimme leer- en werkomgeving.

Informatie

type: onderwijs

programma: kantoren, onderwijsruimten en ontmoetingsplekken

bvo: 930 m2

locatie: Hoogeveen

status: opgeleverd augustus 2022

ontwerp: Ewoud Netten en Nanne Verbruggen

opdrachtgever: Provincie Drenthe

uitvoering: Directbouw

fotografie: Rokki